sugestii
cum fugim de carii ?
Caria dentara reprezinta distrugerea tesutului dur al dintelui. Aparitia este influentata de igiena orala (in principal), stilul nostru de viata, alimentatia, predispozitia genetica (rezidenta smaltului), consumul de fluor si paste de dinti utilizate.
Alimentele bogate in carbohidrati (zaharoza, amidon) favorizeaza formarea placii bacteriene (pelicula ce se depoziteaza pe suprafata dintelui). Bacteriile din aceasta placa bacteriana produc acizi care ataca dintele. In timp smaltul este distrus, este invadata dentina si se formeaza o cavitate. Bacteriile ajunse la dentina pot migra rapid la nivelul nervului, declansand dureri semnificative care necesita indepartarea nervului sub anestezie locala. Netratata - caria dentara se poate complica, infectia ajungand la varful radacinii si astfel generand abcesele dentare. Infectia la nivelul radacinii necesita tratamentul canalului radicular iar in stadii avansate interventii chirurgicale si extractia dintelui.
Masurile de igiena care se deprind de la varste fragede sunt cele mai importante.
Periajul este recomandat sa se efectueze de 2 ori pe zi, dimineata si seara, acesta din urma fiind esential, deoarece noaptea se creeeaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor generatoare de carii.
Folosirea pastelor de dinti cu fluor, gelurilor fluorurate aplicate in cabinetul stomatologic confera rezistenta smaltului care devine rezistent atacurilor acide.
Controalele stomatologice regulate, periajul profesional, aplicarea gelurilor cu fluor previn aparitia cariilor.
Sigilarile: aplicarea pe suprafetele retentive ale dintilor(molari, premolari) de lacuri fluorurate care elibereaza fluor si protejeaza santurile si fosetele foarte inguste si greu de igienizat, de carii. Sigilarile pot fi albe, trasparente, roz putand fi usor de verificat de medicul stomatolog si parinti.
Igiena
Igiena este principala masura de prevenire a cariei dentare.Profilaxia cariei dentare este o etapa importanta in ingrijirea dintilor salvand timp si efort, eliminand eventualul disconfort al tratamentului stomatologic.
Dupa fiecare masa raman resturi alimentare pe suprafata dintilor, favorizand formarea placii bacteriene si tartrului, responsabil pentru aparitia cariei, bolii paradontale si pierderea dintilor.
De aceea este recomandat periajul dentar sa se efectueze dimineata si seara, acesta din urma fiind esential, deoarece in timpul noptii se creaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor cauzatoare de carii. Este recomandata folosirea produselor de igiena orala ce contin fluor (paste de dinti), schimbarea periutei la cel mult 3 luni, tehnici de periaj corect, mijloace suplimentare de igiena (ata dentara, apa de gura) si control stomatologic periodic pentru a preveni sau a trata la timp afectiunile dentare.
Periuta de dinti:
- duritatea periutei dentare poate fi moale pt bolile parodontale, medie pentru evitarea lezarii gingiei, sau dura
- se recomanda schimbarea la un interval de 2-3 luni (majoritatea au un indicator de culoare care vireaza atunci cand nu mai este eficienta)
- poate fi adaptata la nevoi speciale - exita periute interdentare pentru purtatorii de punti dentare, aparate ortodontice, implant.
Apa de gura:
- adjuvant in igiena zilnica, ofera o respiratie proaspata
- scade concentratia de microbi din gura
- apa de gura cu clorhexidina este indicata in gingivite, parodontopatii, dupa extractii dentare, interventii chirurgicale, stomatite, afte, amigdalite, faringite
- apa de gura cu fluor scade sensibilitatea dintilor, neutralizeaza acizii impiedicand aparitia caiilor
Pasta de dinti poate contine:
- fluor: previne demineralizarea smaltului si permite ionilor de calciu, fluor si fosfati sa se asimileze si reduce sensibilitatea
- substante abrazive cu rol de albire
- elemente antitartru
- calciu, aloe vera
Ata dentara curata suprafetele interdentare, greu accesibile periajului.
Irigator bucal profesional:
- indeparteaza particulele alimentare ramase intre dinti si maseaza gingiile
- este util in igiena lucrarilor protetice pe implant, lucrarilor protetice fixe
Detartraj cu ultrasunete:
- procedura stomatologica nedureroasa care elimina tartrul (rezervor de toxine si mediu propice pt dezvoltarea proceselor infectioase) cu ajutorul ultrasunetelor.
Afectiunile gingiei de natura microbiana determina lezarea structurilor de sustinere ale dintelui si poate duce la pierderea dintilor. Sangerarea gingiei este cel mai frecvent simptom. Pot apare modificarea aspectului gingiei, pungi osoase, retractii, resorbtie osoasa, mobilitate dentara si durere.
Controlul stomatologic
Controlul stomatologic trebuie facut la 6 luni. Este foarte important pentru a depista din timp cariile si alte probleme, care netratate se pot complica, atragand si costuri suplimentare.Regim alimentar
Un regim alimentar defectuos are o influenta nefasta asupra sanatatii dentare. De aceea trebuie sa avem o dieta bogata in alimente integrale, fructe si legume proaspete care intaresc dintii si gingiile.Vitaminele C si D sunt importante pentru o dantura sanatoasa, deficitul acestora favorizand inflamarea gingiilor, sangerarea acestora si mobilitatea dentara.
Dieta recomandata trebuie sa fie bogata in calciu (lactate), magneziu (cereale, nuci, alune, carne), fosfor (galbenus, peste) si fluor (ceai, peste).
Detartrajul cu ultrasunete
Detartrajul cu ultrasunete este o procedura stomatologica nedureroasa care elimina tartrul de pe suprafata dintilor fara a afecta integritatea smaltului. Se recomanda a fi efectuat odata la 6 luni insotit de periaj profesional si aplicari de geluri fluorurate.Fluorul
Fluorul este un element important in prevenirea cariilor dentare. El poate fi administrat pe cale generala sub supravegherea medicului stomatolog sau prin aplicari locale - pasta de dinti cu fluor, geluri fluorurate.Sigilarile dentare
Sigilarile dentare sunt o metoda profilactica noninvaziva care constau in aplicarea pe suprafetele retentive (santuri, fosete foarte inguste si greu de igienizat corect) ale dintilor de materiale fluide fotopolimerizabile.Sigilarile pot fi transparente, albe sau colorate putand fi observate cu usurinta, integritatea lor fiind verificata periodic.
Stiati ca:
- afectiunile gingiei si dintilor sunt cauzate de placa bacteriana (combinatie de bacterii, mucus,resturi alimentare) care se formeaza la 20 min dupa masa
- in timp, placa bacteriana se intareste si se transforma in tartru
- placa bacteriana si tartrul alimentar determina aparitia cariilor, gingivite, respiratie urat mirositoare, infectii, abcese dentare.