sugestii

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea copilului dumneavoastra ?

Ca parinte, sunteti preocupat de sanatatea dintilor si gingiilor copilului dumneavoastra. Micutul poate deprinde preocuparea pentru o igiena corecta de la cele mai mici varste, sub atenta supraveghere a dumneavoastra.

varsta: 4 -> 24 luni


Dintii de lapte incep sa erupa treptat incepand cu varsta de 6 luni. Igiena copilului se face in aceasta etapa cu ajutorul unui tifon moale (inainte de eruptia dintilor).

In momentul in care primii dinti isi fac aparitia, este timpul sa incepeti sa-i periati.

Utilizati in acest scop o periuta cu peri moi, de dimensiuni mici, potrivita varstei, ce va curata cu blandete dintii de lapte si gingiile delicate.

Pasta de dinti trebuie sa fie special destinata copiilor, deoarece micutii pot inghiti pasta de dinti si pot avea probleme.

Intre 6 si 24 luni, dintii vor erupe treptat, in grupuri, incepand cu incisivii inferiori si terminand cu primii molari superiori.

Odata cu aparitia primilor dinti, nu mai tarziu de un an, este indicat sa faceti si prima vizita la medicul dentist.

Protejati dintii copilului de aparitia cariilor de biberon evitand sa-l obisnuiti cu lichide indulcite, mai ales seara, administrate cu biberonul.


varsta: 2 -> 5 ani


Incepeti sa-l invatati sa se spele singur pe dinti, mai intai ghidandu-i dumneavoastra miscarile, ca ulterior doar sa-l supravegheati.

Folositi o periuta de dinti de marime corespunzatoare cu peri moi, maner ergonomic (pentru a fi manevrata cu usurinta) si indicator pentru cantitatea de pasta de dinti.

Exista o varietate de modele de periute cu diferite desene si paste de dinti cu diferite arome atragatoare pentru a-i incuraja pe micuti sa se perieze singuri.

In jurul varstei de 5 ani vor apare spatii intre dinti, arcadele pregatindu-se de eruptia dintilor permamenti.

Continuati sa vizitati periodic medicul dentist pentru a evita aparitia si complicarea cariilor dintilor de lapte ce pot avea consecinte neplacute asupra dintilor definitivi.


varsta: dupa 5 ani


In jurul varstei de 6 ani apar primii dinti permanenti: molarii de 6 ani care erup in spatele molarilor de lapte fara ca nici un dinte temporar sa cada.

Acestia au forma aparte: sunt mai mari decat dintii de lapte, au relieful ocluzal mai pronuntat (multe santuri si gropite), difera ca si culoare (dintii de lapte sunt mai albiciosi) si sunt cei mai susceptibili la carii deoarece pot trece neobservati. Iar copiii neglijeaza de obicei igiena in zona posterioara.

Este foarte important ca acesti dinti sa fie ingrijiti cu atentie, pentru a evita aparitia si complicarea cariilor ce provoaca de cele mai multe ori pierderea lor precoce cu consecinte grave asupra sanatatii orale.

Medicul dentist poate recomanda un tratament special - sigilarea - pentru a proteja dintii proaspat erupti de aparitia cariilor.

Se aplica pe dintii curatati in prealabil o "plomba" fluida care va acoperi toate neregularitatile molarului.


Importanta dintilor de lapte


Ideea ca dintii de lapte oricum se schimba si nu necesita tratament stomatologic este complet eronata.

Dintii de lapte mentin pe arcada dentara spatiul necesar eruptiei viitorilor dinti definitivi. De aceea pierderea precoce a dintilor de lapte determina migrarea dintilor (inclinare, rotare) si penseaza spatiul atat de necesar dintilor permanenti.

Dintii definitivi, neavand loc, vor erupe haotic si va fi necesar ulterior tratamentul ortodontic (aparat dentar pentru corectarea pozitiei dintilor).

Odata cariati, dintii de lapte vor fi sensibili la dulce, la cald si la rece. Durerea se poate accentual la masticatie si copilul va evita sa mai mestece alimentele. Astfel vor apare probleme digestive, nemaiputand consuma fructe si legume proaspete atat de importante pentru sanatatea micutului.

Mestecatul alimentelor (masticatia) are importanta in dezvoltarea maxilarelor. In timpul masticatiei se transmit forte in axul dintilor de lapte, forte care stimuleaza cresterea armonioasa a mandibulei si maxilarului superior. Dezvoltarea maxilarelor este importanta pentru ca dintii definitivi sa se alinieze armonios fara inghesuiri si a nu fi necesar aparatul ortodontic.


Lactatele previn cariile la copii


Constumul de produse lactate are multe beneficii, continand aproape toti aminoacizii esentiali organismului, potasiu, magneziu, calciu. Mineralele ajuta la formarea si mineralizarea oaselor si a dintilor si se pot gasi si in fructe uscate, varza, brocoli si verdeturi. Consumul ridicat de iaurt previne si reduce semnificativ aparitia cariilor la copii. Este recomandabil predunta in alegerea produselor lactate deoarece contin adesea prea mult zahar (iaurt cu fructe).


Stiati ca ?


Vitamina D este un mineral foarte important pentru intarirea oaselor si dintilor, ajutand la absorbtia calciului necesar.

Calciul si vitamina D sunt importante nu doar pentru sanatatea oaselor ci si pentru dentitia copilului.

Copiii ai caror mame au avut o carenta de vitamina D pe perioada sarcinii, pot face carii in copilarie.

Una dintre cele mai simple metode de a acumula vitamina D este expunerea la razele soarelui. 15 minute de expunere la soare iti asigura aportul de vitamina D necesar sanatatii tale.