sugestii

igiena dentara la gravide


Responsabilitatea in aceasta perioada este dubla. Medicul stomatolog va poate sfatui privind igiena orala si prevenirea complicatiilor care pot aparea in aceasta perioada.

Modificarile hormonale in timpul sarcinii determina transformari la nivelul vaselor de sange si aspectului gingiilor. Apare o predispozitie la inflamarea gingiilor si sangerari repetate ale acestora.

Nevoia de dulciuri poate duce la aparitia cariilor. Voma prezenta in primele luni de sarcina scade PH-ul salivar si dintii au de suferit prin demineralizarea smaltului si astfel creste riscul aparitiei cariilor.


Gingivita de sarcina


Gingia se inflameaza, creste in volum, sangereaza foarte usor, devine rosie inchis si se poate infecta. Crescand in volum se poate desprinde de pe dinte si apar dureri. Bacteriile cantonate la nivelul gingiilor (tartru) produc accese dentare iar toxinele patrund in circulatia generala producand infectii severe. Este important sa se pastreze o igiena bucala riguroasa si vizite cat mai dese la medicul stomatolog.

Radiografiile dentare trebuie evitate in perioada sarcinii.

Anestezia la gravide este contraindicata in primele 3 luni si ultimele 3 luni de sarcina deoarece substanta anestezica trece prin placenta si poate determina avort spontan sau nastere prematura.

In cazul urgentelor (dureri, abcese dentare) medicul stomatolog colaboreaza cu medicul obstretician pentru un plan adecvat mamei si fatului.


Recomandari


- pentru a inlatura pericolul cariilor si inflamarea gingiilor, in timpul sarcinii trebuie sa mentineti o igiena stricta a cavitatii bucale

- detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional sunt imperios necesare pentru indepartarea tartrului si a placii bacteriene, astfel diminuandu-se sangerarile gingivale si edemul

- este recomandata o alimentatie sanatoasa bogata in legume si fructe proaspete, lactate si de evitat consumul de zahar

- folosirea solutiilor bogate in fluor (apa de gura) pentru clatirea cavitatii bucale si pastele de dinti fluorurate

- controlul regulat la medicul stomatolog

- vitamine prenatale (calciu, fier, acid folic, vitamina D)