sugestii

Molarii de 6 ani - atentie parinti

Molarul de 6 ani este un dinte definitiv special care erupe in preajma varstei de 6 ani, dar poate apare si mai devreme (5 ani).

Acesta apare in spatele dintilor de lapte (fara a extrage vreun dinte temporar) si poate fi confundat cu un dinte temporar, de unde si riscul de a se caria si de a nu fi tratat.

Vulnerabilitatea la carie

- Mineralizarea acestui molar incepe in primul an de viata si orice dezechilibru al calciului se repercuteaza asupra calitatii smaltului.
- Erupe in spatele dintilor de lapte si convietuieste cu acestia, care de cele mai multe ori sunt cariati si retentioneaza alimente
- Durata eruptiei este lunga si posibilitatea de igienizare este diminuata de mucoasa gingivala care inca il mai acopera partial
- Prezinta o conformatie speciala, cu multe spatii retentive (fisuri adanci, fosete profunde)
- Pierderea lui timpurie favorizeaza migrari dentare importante care vor persista toata viata si uneori sunt dificil de rezolvat

Prezinta o pozitie strategica pe arcada, suportand cele mai mari presiuni masticatorii si are rolul de a stabili ocluzia (modalitatea in care dintii de pe arcada superioara vor avea contact cu dintii inferiori), fiind primul element de stabilitate in conditiile in care dintii de lapte sunt inlocuiti treptat de dintii definitivi.

Sigilarea molarilor de 6 ani

Este o metoda simpla de prevenire a cariilor la nivelul molarilor definitivi. Sigilarile trebuie efectuate la scurt timp dupa eruptia molarilor si premolarilor permanenti inainte de instalarea cariei. Se aplica la nivelul santurilor retentive un strat de adeziv si un material de sigilare cu adaos de fluor (plomba fluida). Nu este necesara folosirea frezei, fiind o metoda profilactica.

Mentinator de spatiu

Cand un copil pierde prematur unul sau mai multi incisivi pot apare probleme de fonatie si eruptia dintilor permanenti poate fi intarziata. Mentinatorul de spatiu este un dispozitiv care poate imbunatati fonatia copilului si este foarte important pentru mentinerea spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti. In urma pierderii dintilor de lapte precoce in spatiul respectiv pot migra dintii vecini temporari iar dintii permanenti nu mai au loc, caz in care este necesar aplicarea unui aparat ortodontic.