sugestii
osul artificial
Dupa extractie osul alveolar (care inconjura radacina) se atrofiaza in medie cu 40-60% in primii 2-3 ani dupa indepartarea dintelui, apoi atrofia continuand toata viata cu o rata de 1% pe an.Prevenirea resortiei osului consta in introducerea in alveola (spatiul ramas liber dupa extractie) de os artificial cu sau fara introducerea unui implant dentar.
Osul alveolar difera in multe privinte de celelalte oase ale corpului uman, avand o mare capacitate de schimbare. Functia lui importanta este de a mentine dintele in oasele maxilare si de a raspunde la solicitarile exercitate pe dinte. Aceste solicitari (forte) se transmit direct la os prin intermediul radacinilor dintilor sau implantelor in timpul masticatiei. Prin pierderea dintilor si indirect a fortelor exercitate asupra osului se produce atrofia lui pana la disparitie. Osul se poate resorbi si prin exercitarea de presiuni crescute datorate protezelor dentare neadaptate si infectiilor osoase.
Aplicarea de os artificial imediat dupa extractie
- in alveola (spatiul ramas dupa extractie) se introduce in aceeasi sedinta cu extractia os artificial- previne infectarea si hemoragia post-extractionala
- grabeste vindecarea
- reface defectul osos
Aplicarea de os artificial concomitent cu implantul
Tratamentul edentatiei cu ajutorul unui implant introdus imediat in alveola dupa extractia dentara este de luat in considerare la pacientii ce nu doresc o punte dentara. Deseori este necesar introducerea unui material osos artificial odata cu plasarea implantului pentru corectarea defectului osos. Efectul estetic si functional se obtine imediat.Aplicarea de os artificial
- dupa extractii multiple unde pierderea de os este mare- tratamentul parodontitelor marginale (umplerea pungilor parodontale cu os artificial)
- in defecte osoase post-traumatice cu pierderea dintilor
- sinus-lift (cand sinusul este foarte aproape de radacina dintilor sau de viitorul implant)
- dupa indepartarea chisturilor osoase
- prevenirea si corectarea defectelor osoase (pentru refaceri protetice fizionomice - punti, proteze)