sugestii

cum sa prevenim parodontoza ?

Parodontoza (parodontopatie marginala) este afectarea patologica a sistemului de sustinere a dintelui in oasele maxilare.
De cele mai multe ori, cauza este una microbiana si duce la pierderea dintelui, de aceea, igiena este foarte importanta.

Cauze - placa bacteriana:

- se formeaza la 1 ora de la alimentatie
- se dezvolta si afecteaza gingia si ligamentele

Factori favorizanti:

- fumat
- tartru
- carii
- traume locale
- factori genetici
- tulburari endocrine
- diabet

Semne:

- gingiile devin rosii, tumefiate, dureroase si sangereaza spontan
- netratata, gingivita afecteaza ligamentele dentare si osul care se demineralizeaza si dintii devin mobili
- durere difuza la nivelul radacinii, frecvent dimineata
- descoperirea radacinii in anumite zone
- mobilitate dentara

Cum sa prevenim

1 - periajul dentar dimineata si seara. Periuta se schimba la 2-3 luni. Pastele de dinti sa aiba in componenta substante antiseptice, antibacteriene. Tehnica de periaj este foarte importanta.

2 - ata dentara curata spatiile dintre dinti, acolo unde periuta nu poate ajunge

3 - apa de gura indeparteaza resturile alimentare, improspateaza respiratia si are efect asupra bacteriilor din gura

4 - vizitele la stomatolog sunt foarte importante, boala putand fi detectata in perioada incipienta si tratata cu succes

5 - alimentatia: alimentele rafinate, lipicioase, bogate in zaharuri, fainoase, gen dulciuri, prajituri, caramele, paine favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Trebuie consumate:
- fructe si legume proaspete care stimuleaza vascularizatia gingiei si mentine starea parodontiului in conditii optime
- alimente bogate in vitamina A: cartofi dulci, morcovi
- alimente ce contin vitaminaC: legume crude, fructe-mere, citrice, capsuni, coacaze
- spanac, caise, lapte, branza, oua, ficat, ardei iuti (contin vitaminele A si C)
- miere (actiune antibacteriana)

Parodontoza se poate preveni daca se respecta cu strictete igiene orala, o alimentatie naturala si controale periodice la stomatolog.