sugestii

caria de biberon

Dintii temporari (dintii de lapte) sunt primii dinti ce apar pe arcada dentara a copilului mic.

Cariile dintilor temporari apar datorita alimentatiei necorespunzatoare si lipsei de igiena.

Dintii temporari trebuie ingrajiti la fel ca si dintii definitivi.

Caria de biberon este o carie particulara cu evolutie rapida care netratata poate duce la distrugerea dintilor de lapte, in forme grave afectand dezvoltarea dintilor definitivi.

Cauza frecventa este alimentatia necorespunzatoare a copilului: inainte de culcare pentru a adormi copilului i se dau lichide indulcite (ceai, suc, lapte) fara a se mai face o curatare ulterioara a dintilor. Astfel, zaharul actioneaza asupra dintilor determinand aparitia cariilor.

Dintii frontali superiori sunt cei mai afectati aparand pete albe decalcifiate. In cazurile mai grave coroanele incisivilor sunt complet distruse ramanand resturi maronii negricioase.

Caria evolueaza foarte repede si apare la scurt timp abcesul dentar.

Este importanta tratarea dintilor temporari pentru a-i mentine pe arcada cat mai mult timp, altfel pot fi afectati dintii permanenti si apar inghesuiri dentare.

Igienizarea dintilor de lapte este importanta si este facuta pentru inceput de catre parinti folosindu-se periute de dinti potrivite varstei copilului. Periajul se efectueaza cu miscari circulare fara a se aplica o presiune foarte mare, cu timpul copilul fiind incurajat sa se spele singur pe dinti.

Dintii temporari sunt importanti pentru a pastra rapoarte optime ale dintilor definitivi pe masura ce acestia erup.