sugestii

implantul dentar

Implantul este o procedura din ce in ce mai utilizata de plasare a implantului imediat dupa extractie. Astfel se reduce timpul de tratament si vindecare. Pacientii trebuie sa aiba o structura osoasa si sa isi intretina igiena orala. Implantele inlocuiesc cu succes dintii, oferind incredere si confort. Persoanele cu diabet si fumatorii (fumatul impiedica vindecarea rapida si favorizeaza depunerea tartrului) pot avea esecuri in tratament. Periimplantita este cea mai frecventa complicatie, constand in inflamatia gingiei si osului din jurul implantului. Adesea aceasta evolueaza spre pierderea implantului.

Pacientii isi doresc o perioada cat mai scurta intre inceputul tratamentului si cel in care are dinti. Apariti unor sisteme moderne de implant a permis scurtarea perioadei de asteptare fara a necesita sacrificii suplimentare de substanta dentara.

Aplicarea unui implant este una dintre cele mai usoare interventii chirurgicale, chiar mai simpla decat extractia unui dinte. Este un tratament modern care ajuta pacientul sa se simta mai bine, sa manance mai bine, sa vorbeasca si sa arate mai bine. Este un tratament care respecta dintii vecini edentatiei, care nu mai trebuie slefuiti si devitalizati (scos nervul).

Succesul oricarui implant depinde de starea de sanatate a pacientului si examenului clinic atent. Este necesara evaluarea radiologica pentru a estima cantitatea de os primitor de implant precum si localizarea sinusului maxilar.

Rata de success este de peste 90%.

Contraindicatiile implantului sunt:

- diabetul zaharat
- osteoporoza
- boli cardiovasculare
- prezenta unei infectii
- igiena orala nesatisfacatoare
- os deficitar

Implantul este un dispozitiv asemeni unui surub realizat din titan (material perfect compatibil) care inlocuieste radacina dintelui lipsa.

Se face o anestezie locala, se asteapta cateva minute pentru instalarea confortului operator (anestezia completa a osului si a gingiei).

Se folosesc instrumente chirurgicale adecvate, in conditii de maxima sterilizare.

Intreaga procedura dureaza 20/30 de minute. Veti primii indicatii post-operatorii si o reteta pentru confortul post-operator maxim.

Vindecarea gingiei survine in cateva zile, iar firele de sutura se scot dupa 7 zile. Vindecarea osului survine dupa 3/6 luni.

Avantaje:

- se pot pune la orice varsta
- nu se sacrifica dintii vecini (ca in cazul puntilor clasice, inlocuirea unui dinte presupunand slefuirea a inca doi dinti)
- nu se cariaza
- este rezistent
- nu se fractureaza
- purtatorii de proteze mobile pot beneficia de lucrari fixe sau proteze pe implant cu o stabilitate si o estetica net superioare
- previn retractia gingiei si atrofia osului
- previne migrarea dentara
- mentine nivelul osului in limite functionale si estetice
- mult mai usor de ingrijit decat solutiile alternative: punti, proteze
- deasupra se pot aplica - in functie de caz - coroane dentare, punti dentare, proteze
- cea mai buna alegere, rata de success fiind cea mai mare fata de alte tratamente stomatologice

cine beneficiaza:

Orice pacient cu o igiena orala foarte buna, fara afectiuni grave decompensate: hepatice, metabolice, renale, cardio-vasculare sau pacienti sub tratament oncologic.

Tratamentul edentatiei unidentare (lipsa unui dinte) cu ajutorul unui implant introdus imediat in alveola dupa extractia dentara este de luat in considerare la pacientii care nu doresc o punte dentara.

Uneori este necesara introducerea in alveola de os artificial odata cu plasarea implantului dentar. Avantajele aplicarii osului artificial sunt: creste suportul osos periimplantar, previne atrofia osului din jurul implantului si are un efect estetic vizibil. Aditia de os corecteaza defectele osoase majore si este o metoda ajutatoare in cazul in care sinusul maxilar este foarte aproape de locul unde trebuie introdus implantul dentar.

etapele aplicarii implantului:

1. Etapa preliminara
- inlocuirea dintelui presupune o analiza temeinica pre-operatorie si o planificare atenta a tratamentului
- este necesara o examinare in colaborare cu proteticianul, parodontologul si chirurgul
- se fac analize de sange pentru depistarea eventualelor deficiente
- trebuie realizata o radiografie dentara (panoramica)
- planificarea interventiei

2. Etapa implantarii
- sub anestezie locala se introduce implantul
- dupa 7 zile se scot firele
- dupa 3/6 luni se monteaza un bont de vindecare care asigura un contur gingival corect a viitoarei lucrari (bontul de vindecare se mentine 1/2 saptamani)

3. Etapa protetica
- se ia amprenta pentru realizarea in laborator a bontului protetic (suportul care va sustine viitoarea coroana) care poate fi metalic (crom-nichel, crom-cobalt), din titan si din zirconiu
- dupa o saptamana se poate lua amprenta coroanei dentare propriu-zise

Post-operator se pune accent pe igiena cavitatii bucale, detartrajul cu ultrasunete efectuat periodic asigurand garantia evitarii implantitei (afectiune inflamatorie). Se fac controale periodice la 6 luni si se evita traumatismele.