Intrebari Frecvente

Q: Ce probleme poate avea un dinte dupa un tratament de canal ?
A: Dupa ce un dinte are un tratament de canal devine fragil deoarece centrul dintelui a fost indepartat pentru a usura accesul la nervul infectat in vederea tratamentului. Astfel au ramas doar peretii exteriori care deseori sunt foarte subtiri si nu sunt suficient de rezistenti pentru a asigura rezistenta dintelui. In acest caz este recomandat ca dintele sa fie acoperit cu o coroana dentara pentru a proteja tratamentul de canal si a preveni fractura dintelui.

Q: De ce coroanele sunt indicate in cavitatile mari ?
A: Plombele doar umplu golurile din dinte, ele nu intaresc rezistenta dintelui. O plomba foarte extinsa in suprafata poate actiona ca o pana si fractura dintele restant.

Q: Care sunt etapele unei lucrari de portelan ?
A: In functie de sensibilitatea fiecarui pacient se poate pune problema unei anestezii locale. Se indeparteaza din dinte un strat de 1.5-2mm pentru a avea spatiu viitoarea coroana. Se ia o amprenta a dintelui slefuit (bont) ce va fi trimisa la laborator, unde va fi turnat un model pe care se va construi viitoarea coroana. In 2 saptamani laboratorul va fabrica coroana ceramica, timp in care veti purta o coroana provizorie. Vor fi cateva probe iar la final coroana va fi cimentata.

Q: Care sunt dezavantajele unei extractii ?
A: Extractiile sunt o solutie pe termen scurt. Un dinte lipsa va determina deplasarea dintilor vecini si a corespondentului sau de pe arcada opusa. Astfel spatiul va fi micsorat prin migrarea dintilor iar o lucrare ulterioara va presupune o slefuire agresiva a dintilor vecini.

Q: Care sunt avantajele unei punti dentare ?
A: Aplicarea unei punti dupa ce un dinte a fost pierdut previne o serie de probleme care ar putea afecta intreaga gura. Puntea dentara este un excelent mod de a inlocui dintii lipsa si a pastra intacta functiile de masticatie si fizionomie.

Q: Tratamentul de canal salveaza dintele ?
A: Deseori o radacina infectata este nedureroasa iar procesul de distrugere a dintelui continua pana cand dintele ajunge sa fie extras. De aceea tratamentul de canal este singura varianta de salvare a dintelui.

Q: Care sunt straturile dintelui ?
A: La suprafata dintelui se afla un strat foarte rezistent numit smalt. Al doilea strat este dentina, mai inchisa la culoare decat smaltul si sensibila cand este neacoperita de acesta. In centrul dintelui se afla o cavitate numita camera pulpara alcatuita din nervi si vase de sange. Camera pulpara se prelungeste in interiorul radacinii pana la varful acestora cu niste formatiuni numite canale radiculare. Un dinte poate avea 1,2,3 sau 4 canale.

Q: Cum se infecteaza dintii ?
A: Cariile profunde permit germenilor sa intre in camera pulpara si genereaza durere, apoi infectarea nervului. Infectia coboara in canalele radiculare din radacina pana la varful radacinii unde formeaza abcesul dentar (gauri in os pline cu puroi). Un dinte infectat nu se vindeca de la sine, va continua sa fie o sursa de infectie putand afecta sanatatea generala a organismului. Infectiile osoase pot fi foarte dureroase si mutilante.

Q: Care este principala cauza a bolii parodontale ?
A: Raspunsul este placa dentara (pelicula de mancare si bacterii care se formeaza constant pe dinti). Aceasta este greu de vazut dar trebuie indepartata zilnic, altfel creste si se mineralizeaza devenind tartru. Bacteriile produc toxine ce distrug ligamentele care sustin dintele in os, apoi osul care inconjoara dintele.

Q: Tartrul se poate indeparta prin periere ?
A: Nu, este nevoie de un medic dentist pentru a face detartraj profesional cu ultrasunete.

Q: Care sunt semnele bolii parodontale ?
A: Semnele sunt: halitoza (respiratia urat mirositoare a gurii), gingii sangerande la periere, aparitia de spatii intre dinti cu mobilitatea acestora, gingiile sunt inflamate (rosii, crescute in volum, se indeparteaza usor de pe dinte).

Q: Ce este chiuretajul gingival ?
A: Manopera prin care se elimina sursa infectiei prin indepartarea placii bacteriene, tartrului, toxinelor de pe suprafata radacinii. Odata indepartata sursa infectiei gingiile incep sa se vindece. Se curata atent fiecare radacina in parte si daca este necesar se poate face aditie de os unde retractia osoasa este foarte mare. Amanarea tratamentului nu va face boala sa dispara. Boala parodontala este o boala degenerativa constanta. Osul pierdut nu se reface singur. Daca se pierde mult os dintii vor fi mobili si vor fi extrasi.